Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007

Πως αλλάζουν οι καιροί....

Καλοκαίρι 1998. Πυρκαγιές μαίνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ.

Κορυφαίοι Υπουργοί με προεξάρχοντα τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο δηλώνουν ευθαρσώς "είναι προμελετημένοι εμπρησμοί". Μάλιστα ο Γ. Ρωμαίος ήταν ακόμα πιο συγκεκριμένος δηλώνοντας "Επιχειρείται τρομοκράτηση των πυροσβεστικών δυνάμεων", και κάνοντας λόγο "για αγνώστους που έμπαιναν στις συχνότητες της πυροσβεστικής και με θράσος εκτόξευαν απειλές του τύπου θα σας κάψουμε".

Σε συνέντευξη του στο βήμα ο Γ. Ρωμαίος εκφράζει τη βεβαιότητα του ότι "Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο" καθώς "έχουμε ανεύρει πάνω από 20 εμπρηστικούς μηχανισμούς σε πυρκαϊές που εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έχουμε πραγματοποιήσει συλλήψεις για πέντε πυρκαϊές ενώ την περασμένη Παρασκευή συνελήφθησαν ακόμη τρεις ύποπτοι, εις βάρος των οποίων υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις για εμπρησμούς και στην Αττική". Επιπλέον πάντα σύμφωνα με τον Γ. Ρωμαίο "δεν μπορεί να αποτελούν τυχαία γεγονότα αφού: πρώτον, εκδηλώθηκε μεγάλος αριθμός πυρκαϊών τον Ιούλιο και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου ξεπερνώντας τις 3.000, δηλαδή μέσα σε ένα μήνα εκδηλώθηκαν τρεις φορές περισσότερες πυρκαϊές από τον μέσο όρο των πυρκαϊών που είχαν εκδηλωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια· δεύτερον, παρατηρείται ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαϊών σε περισσότερα από ένα σημεία σε κάθε περιοχή και ιδιαίτερα στην Αττική· τρίτον, αρκετές πυρκαϊές και ιδιαίτερα στον Διόνυσο, στην Πεντέλη και στην Κερατέα ξεκίνησαν τη νύχτα, κάτι που δεν δικαιολογείται παρά μόνον αν ήταν εμπρησμοί· τέταρτον, τα σημεία έναρξης των πυρκαϊών είναι επιλεγμένα εκ των προτέρων και ταυτοχρόνως είναι απρόσιτα από τις επίγειες δυνάμεις (αν ληφθεί υπόψη ότι ξεκινούν τη νύχτα, καθίσταται προφανές ότι είναι αδύνατη και η προσέγγιση των αεροσκαφών)· έκτον, εκδηλώνονται πυρκαϊές «αντιπερισπασμού», δηλαδή όταν οι δυνάμεις απασχολούνται σε μία περιοχή, εκδηλώνονται πυρκαϊές σε κάποια άλλη".

Σε ρεπορτάζ (εκείνης της περιόδου) του γνωστού δημοσιογράφου Γ. Παπαχρήστου στα Νέα αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι "η οργανωμένη δράση εμπρηστών προκαλεί έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση" ενώ "όπως έγινε γνωστό, έχουν κινητοποιηθεί για την ανακάλυψη και τη σύλληψή τους κλιμάκια της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και αστυνομικές δυνάμεις" και "Εξετάζοντας τα έως τώρα δεδομένα, που καταγράφουν μία τεράστια αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών ­ με τις χθεσινές είχε καλυφθεί ήδη ο συνολικός αριθμός των περσινών". Επιπροσθέτως ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος "με κατεπείγουσα παραγγελία του προς τις εισαγγελικές αρχές της χώρας ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος".

Τα φιλοκυβερνητικά Νέα σε κεντρικό άρθρο σημείωναν ότι "Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι χθεσινές φωτιές, που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, ήταν προϊόν καλά προμελετημένου σχεδίου, έτσι ώστε να μην μπορούν να τιθασευτούν ούτε από το Στρατό ούτε από την Πυροσβεστική" και απαιτούσαν "Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι".

Από τη μεριά της η ΝΔ, ο πρόεδρος Κ. Καραμανλής κατηγορούσε την κυβέρνηση "για διάλυση της κρατικής μηχανής" προσθέτοντας "οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες γιατί έχει κάνει βαριά και εγκληματικά λάθη" ενώ πάντα κατά τον Κ. Καραμανλή "η κυβέρνηση βαρύνεται για την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, για την έλλειψη συντονισμού μεταξύ Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και για την ανακοίνωση περί ρύθμισης με νομοσχέδιο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασικών εκτάσεων. Πρόκειται, όπως είπε, για «μία κυβέρνηση που κοιμάται και ο κ. Σημίτης, εκτός τόπου και χρόνου, ισχυρίζεται ότι όλα πάνε καλά». Επιπλέον ο τότε εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος δήλωνε "Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σήμερα κατήγγειλε οργανωμένο κύκλωμα εμπρηστών. Συνεπώς ο Πρωθυπουργός που προΐσταται της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει ο κ. Ρωμαίος οφείλει να κατονομάσει άμεσα τους εμπρηστές και να τους συλλάβει. Διαφορετικά ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του καλύπτουν τους εμπρηστές".

Μήπως - εν έτη 2007 - βλέπουμε ξανά το ίδιο έργο να παίζεται μπροστά στα μάτια μας με τους ίδιους πρωταγωνιστές σε διαφορετικούς ρόλους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: