Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Tρία ενδιαφέροντα άρθρα

Το πρώτο άρθρο εξηγεί πως από μια πρωτογενή εστία φωτιάς μπορούν να ξεπηδήσουν, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, δευτερογενής εστίες και μάλιστα σε αρκετά μεγάλη απόσταση σε σχέση με την αρχική εστία της φωτιάς. Αυτό δηλαδή που αρκετοί αγράμματοι δημοσιογράφοι περιγράφουν ως "ξεκίνησε η φωτιά ταυτόχρονα σε 3-4 σημεία".

Το δεύτερο άρθρο εξηγεί πως η δόμηση κατοικιών κοντά ή μέσα σε δάση αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. Στο τέλος θέτει κι ένα ενδιαφέρον ερώτημα για το ποιοι δικαιούνται αποζημίωσης σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το τρίτο άρθρο το οποίο προέρχεται από την βρετανική εφημερίδα Guardian και δημοσιεύθηκε μεταφρασμένο στο http://www.indy.gr/ αναφέρει κάτι αυτονόητο το οποίο συχνά ξεχνάμε. Η πυρκαγιά είναι φυσιολογικό φαινόμενο, ενταγμένο σε οικοσυστήματα σαν αυτά της Μεσογείου.

2 σχόλια:

Cacofonix είπε...

Αν έχεις διαβάσει το άρθρο του Guardian λέει:

But, just as with flooding in northern countries, the key to coping now is for society as a whole to stop acting as if nature can be ignored. In Greece, the obsession with the possibility of arson and the readiness to blame politicians suggests that people are still shying away from that fact that the way they collectively want to live, what they want to buy, what they want to build, and how they treat their countryside has a great deal to do with the problem.

Εξηγησέ μου σε παρακαλώ πως μπορείς να υιοθετείς και το άρθρο και το banner;

Το άρθρο της Guardian μιλάει για την ανικανότητα των πολιτών να συμβιβάστούν με το περιβάλλον τους και τον τρόπο ζωής τους και το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν τους πολιτικούς...

anonymous είπε...

Eίναι μια αντίφαση δεν διαφωνώ.

Οι φωτιές είναι φυσικό φαινόμενο, και ο κίνδυνος εμφάνισης πυρκαγιών αυξάνεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτά είναι αλήθεια και τα λέει το άρθρο. Άρα ως ένα βαθμό πρέπει να αποδεχτούμε τον κίνδυνο αυτό και να μην τα ρίχνουμε όλα στους πολιτικούς, αόρατους εμπρηστές, θεωρίες συνωμοσίας κλπ

Από την άλλη μεριά στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά πρόληψη

-Τα δάση έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους

-Δεν καθαρίζονται από τα ξερά χόρτα και δέντρα

-δεν μαζεύεται το ρετσίνι

-δεν υπάρχουν αντι-πυρικές ζώνες

-δεν συντηρούνται και δεν δημιουργούνται δασικοί δρόμοι

-τα δασοφυλάκια είναι σχεδόν ανύπαρκτα

-δεν μπαίνουν ελεγχόμενες φωτιές το χειμώνα οι οποίες είναι απαραίτητες

-υπάρχουν χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που προκαλούν αναφλέξεις, πυρκαγιές ακόμα και το βράδυ

-τα δάση είναι γεμάτα μπάζα, διάφορα αντικείμενα και σκουπίδια που σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν φωτιές

-Οι πυλώνες της ΔΕΗ δεν συντηρούνται και αποτελούν βασικό αίτιο πρόκλησης πυρκαγιών (βλέπε Πάρνηθα)

-δεν διατίθενται κονδύλια για δασοπονία-δασοπροστασία

Με αυτήν την έννοια μπορούν να συμβιβαστούν και το άρθρο και το banner.