Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Μύθοι και Αλήθειες για τις Πυρκαγιές

Μύθος Νο1
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε τόσες φωτιές το καλοκαίρι

Αλήθεια Νο1
Τα καλοκαίρια του 2000 και του 2001 είχαμε πάνω από 14 χιλιάδες φωτιές
--------------------------------------------------------------------
Μύθος Νο2
120-130 φωτιές σε μια μέρα είναι πρωτοφανές

Αλήθεια Νο2
Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν που ξέσπασαν 180-190 φωτιές μέσα σε μια μέρα
--------------------------------------------------------------------
Μύθος Νο3
Πολλές φωτιές (19 περίπου από τις 125) ξεκίνησαν μεταξύ 21:00-05:30. Δεν είναι φυσιολογικό να ξεκινούν πυρκαγιές τη νύχτα.

Αλήθεια Νο3
Καμία από τις μεγάλες φωτιές δεν ξεκίνησε βράδυ. Αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Στοιχεία από την δασική υπηρεσία της Καλιφόρνιας (περιοχή με παρόμοιο κλίμα με το Μεσογειακό) δείχνουν ότι από τις 33 μεγάλες φετινές φωτιές, οι 6 ξεκίνησαν μεταξύ 21:00-05:30 (σαν ποσοστό παραπάνω από το Ελληνικό!) Οι αιτίες που προκαλούν τις πυρκαγιές δεν εξαφανίζονται τη νύχτα! Κάποιες πυρκαγιές είναι φυσιολογικό να εκδηλωθούν και βράδυ.
--------------------------------------------------------------------
Μύθος Νο4
Οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμούς

Αλήθεια Νο4
Πάλι στοιχεία από την Καλιφόρνια δείχνουν ότι μόνο το 7% των δασικών πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρησμούς
-------------------------------------------------------------------
Update: Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις δασικές πυρκαγιές (αιτίες, ώρα που ξεκινούν κλπ) μπορεί να βρει κανείς και στο παρακάτω στατιστικό δελτίο του Κυπριακού Υπουργείου Γεωργίας. Λίγο-πολύ επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Σε κακόβουλες ενέργειες οφείλεται μόνο το 12% των δασικών πυρκαγιών, ενώ πυρκαγιές εκδηλώνονται όλο το 24άωρο με (φυσιολογικά) πιο επικίνδυνες τις μεσημεριανές ώρες.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α) ποιος σου λέει ρε φίλε ότι στην Καλιφόρνια δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους εδώ να κρύψουν τους πραγματικούς λόγους των πυρκαγιών.

Β) Όσο ζεστή και να είναι μία βραδιά δεν αυτοαναφλέγεται το δάσος.

Ανώνυμος είπε...

Για να μην παρεξηγηθούμε εγώ δεν χρησιμοποιώ την λέξη εμπρησμός όπως την χρησιμοποιούν οι πολιτικοί, δηλαδή ασύμμετρες απειλές, ξένοι πράκτορες, εξωγήινοι και άλλες μαλακίες. Εγώ θεωρώ εμπρησμό την αδιάφορη ενέργεια του γυφτοέλληνα να αφήνει τα σκουπίδια του στο δάσος για να μην μυρίσει το αυτοκίνητο μετά το πικνίκ (φαντάζομαι ξέρεις ότι πολλά από τα σκουπίδια στα δάση πετιούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα γιατί κανείς δεν σκέφτεται τότε για πυρκαγιές). Θεωρώ επίσης εμπρησμό το ότι οι τοπικοί άρχοντες ποτέ δεν μαζεύουν τα σκουπίδια από τα δάση των περιοχών που διοικούν (βγαίνουν μόνο στα κανάλια και φωνάζουν μετά τις φωτιές). Επίσης εμπρησμός είναι να στήνουν κολώνες της ΔΕΗ μέσα στο δάσος χωρίς να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας (δηλαδή να καθαρίσουν την περιοχή γύρω από τον πυλώνα από χόρτα σκουπίδια, ακόμα και δέντρα). Ναι καλύτερα να κοπούν 10 δέντρα γύρω από την κολώνα παρά να καεί όλο το δάσος.

Σκέψου λίγο πόσες ανθρώπινες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε εκδήλωση πυρκαγιάς και πες μου μετά αν είναι ή όχι εμπρησμός. Εμπρησμός είναι φίλε μου. Μπορεί όχι από ξένους πράκτορες ή αναρχικούς ή πυρομανείς αλλά σίγουρα είναι εμπρησμός.

Ανώνυμος είπε...

Όπως λέει και στον πίνακα του pdf:

8% Φυσικά αίτια
11% Άλλοι λόγοι
15% Άγνωστες αιτίες

Σύνολο 34%. Το υπόλοιπο 66% έχει σαν υπεύθυνο τον παράγοντα άνθρωπο. Αυτό εγώ το λέω εμπρησμό. Εμπρησμός δεν είναι μόνο η κακόβουλη ενέργεια. Είναι και η αδιαφορία και η έλλειψη προσοχής. Άρα εμπρησμός δεν είναι μόνο το 12% αλλά το 66%. Ξέρεις πόσο αλλάζουν τα δεδομένα από αυτή την οπτική;

anonymous είπε...

Δεν διαφωνώ, οι βασικές αιτίες των πυρκαγιών είναι
α) η έλλειψη μέτρων πρόληψης (καθαρισμός δασών από σκουπίδια και ξερά χόρτα, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κλπ) και
β) η ανεύθυνη συμπεριφορά πολλών κρατικών υπηρεσιών (χιλιάδες ανεξέλεγτες χωματερές μέσα στα δαση, επικίνδυνοι πυλώνες της ΔΕΗ κλπ), αλλά και πολλών συμπολιτών μας (κάψιμο χόρτων με 40 βαθμούς και 9 μποφόρ, πραγματοποίηση εργασιών μέσα στο δάσος χωρίς καθόλου προσοχή, πέταμα αποτσίγαρων και σκουπιδιών, κάμπιγκ μέσα το δάσος χωρίς στοιχειώδης προφυλάξεις κλπ κλπ).

Σε αυτά έχεις δίκιο. Εμπρησμός όμως ετυμολογικά είναι η εσκεμμένη και κακόβουλη ενέργεια. Όταν οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ μιλάνε για εμπρησμούς εννούν ακριβώς αυτό. Εσκεμμένες και κακόβουλες ενέργειες.

Εσύ μπορεί να θέτεις το θέμα εμπρησμός σε τελείως διαφορετική βάση (και να έχεις δίκιο επί της ουσίας), αλλά η κυρίαρχη άποψη είναι διαφορετική.

Ανώνυμος είπε...

Πελοπορικοι εκαψαν ακροπολη με τα
Βενετομπαγασακια τους να μας διξουν την μπουστια και την αντιδημοκρατια των σπαρτιατων

Ανώνυμος είπε...

Δεν διαφωνώ για την ετυμολογία. Έχεις δίκιο ότι ο εμπρησμός σημαίνει κακόβουλη ενέργεια αλλά θεωρώ ότι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας αναφερόμενοι στις πυρκαγιές από τις παράνομες χωματερές, την αναλγησία των τοπικών αρχόντων, τις κολώνες τις ΔΕΗ, την αδιαφορία των εκδρομέων ως τυχαία περιστατικά ή ατυχήματα.